Terminai pagal A-Z

  • A (2,178)
  • B (912)
  • C (447)
  • Č (47)
  • D (1,204)
  • E (1,043)
  • Ė (1)
  • F (926)
  • G (681)
  • H (769)
  • I (720)
  • J (109)
  • K (2,119)
  • L (666)
  • M (1,469)
  • N (497)
  • O (568)
  • P (2,115)
  • Q (5)
  • R (922)
  • S (1,599)
  • Š (222)
  • T (1,069)
  • U (126)
  • V (445)
  • Z (78)
  • Ž (45)

Frikasė

frikase [pranc. fricassée], mažais gabalėliais supjaustyta kepta arba virta mėsa su padažu.

Frikatyvas

frikatỹvas [pranc. fricatif < lot. frico — trinu], lingv. frikatyvinis priebalsis — plyšinis, arba ankštumos (pučiamasis), priebalsis; jį tariant, oras veržiasi siaura anga tarp suartintų kalbos padargų, pvz., s, z, f, ch.

Frikcija

frikcija [lot. frictio], med.: 1. trynimas; 2. įtrynimas, pvz., vaistų.

Frikcinis

frikcin‖is, susijęs su trynimusi, veikiantis dėl trinties jėgų, pvz., ~ė pavara (perduoda trinties jėgomis vieno ritinio sukimąsi kitam).

Frimeras

frimèras [pranc. frimaire < frimas — šerkšnas, šarma], Prancūzijoje 1793 įvesto revoliucinio kalendoriaus trečiasis mėnuo (XI.21—23 — XII.20—22).

Fritai

fritai, neorganiniai klijai, susidedantys iš metalų, jų oksidų ir koloidinio silicio dioksido tirpalo.

Fritiūras

fritiuras [pranc. friture]: 1. riebalai, kuriuose apsemti kepa kulinarijos gaminiai; 2. aparatas tokiam kepimui.

Fritrederystė

fritrederỹstė [pranc. free trade — laisvoji prekyba], burž. ek. teorijų ir politikos kryptis, reikalaujanti prekybos laisvės ir valstybės nesikišimo į privačią ūkinę veiklą.

Frivoliškas

frivòliškas [pranc. frivole < lot. frivolus — menkas, tuščias], lengvabūdiškas, nelabai švankus.

Frizas

frizas [pranc. frise, vok. Fries]: 1. vidurinė antablemento juosta (tarp architravo ir karnizo); 2. horizontali dekoratyvinė juosta, skaidanti statinio arba taikomosios dekoratyvinės dailės dirbinio plokštumas.